Jabłecznik doskonały

Z ciast najbardziej lubię te, które głównie składają się z owoców. Jabłecznik, tarta z gruszkami to moje ulubione smaki. Dziś pierwszy śnieg, więc aby schłodzić ciasto, wystarczyło wystawić je na bielusieńki balkon. A potem można już cieszyć się zapachem cynamonu i domowym smakiem.

Składniki:
200 gr czyli ca kopiasta szklanka mąki
2 łyżki cukru
1/2 łyźeczka soli
100 g margaryny roślinnej lub (zdrowiej) oleju winogronowego albo ryżowego (mogą być inne, te mają najdelikatniejszt zapach)
2 łyżki wody
Kasza manna lub bułka tarta lub papier do pieczenia
Odrobina oleju kokosowego lub innego tłuszczu na wierzch tarty
4 jabłka (po pokrojeniu etc ok 700 gr)
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1 łyżeczka mielonego cynamonu
cukier puder do posypania po upieczeniu wystudzonego ciasta

Mąkę, cukier, sól i olej wymieszać, zagniatając. Wodę dodać sukcesywnie w miarę potrzeby. Ciasto powinno „trzymać się siebie”, ale nie być zbyt lepkie.  Ciasto rozwałkować i wsadzić do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną tortownicy. Można też wyłożyć tortownicę papierem do pieczenia. Z pozostawionych fragmentów ciasta zrobić ew brakujące i całość schłodzić.

W tym czasie przygotować górę. Jabłka obrać, porkoić w ćwiartki wycinając gniazda i pociąć w cienkie pasterki. Można doslodzić łyżką syropu klonowego lub cukru brzozowego, jeśli są mocno kwaskowate. Wymieszać z 1/2 łyżeczki kardamonu i 1 łyżeczką cynamonu.

Na ciasto pokruszyć zrobioną wcześniej galaretkę i wysypać garść sparzonych i posiekanych orzechów włoskich. Wyłożyć jabłkami i posypać na wierzchu wiórkami oleju kokosowego lub musnąć całość pędzelkiem zamoczonym w oleju. Całość wsadzić do piekarnika podgrzanego do 200 stopni na 35 min (środkowa półka, termoobieg) i czekać, głaskając w tym czasie psy, dzieci albo czytając książkę, najlepiej o bieganiu.

 

 

Posted by | View Post | View Group
Udostępnij:

Dodaj komentarz