Kasza jaglana z grzybami

Kasza jaglana z sosem grzybowym była daniem obowiązkowym na wigilijnym stole w moim rodzinnym domu. Pojawiała się raz w roku, podobnie jak groch z kapustą i kutia.
Ponieważ kocham grzyby, a kaszę polubiłam i dla jej smaku i dla walorów odżywczych, chętnie wracam do tego dania, nie tylko od święta

Składniki:

1/2 szklanki kaszy jaglanej,  szklanka wody, szczypta soli, łyżka oliwy na koniec

Przygotowanie:

Kaszę opłucz i zalej szklanką wody. Zagotuj i zostaw na wolnym ogniu jeszcze przez co najmniej 15 minut. Garnek zdejmij z ognia, dodaj oliwę i wymieszaj, przykryj szczelną pokrywką, i zostaw w cieple na kolejne 10 min.

Sos grzybowy

Składniki:

Dwie garści suszonych grzybów, 1 średnia cebula, 1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego, płaska łyżka mąki pszennej, 1/2 szklanki wody lub wywaru warzywnego, 1 łyżeczka cytryny, sól, pieprz

Przygotowanie:

Grzyby najpierw dokładnie umyć w ciepłej wodzie, potem namoczyć w świeżej na 10 min. Ugotować w wodzie, w której się moczyły. Odcedzić wywar do osobnego naczynia. Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na margarynie. Wsypać mąkę, wymieszać, rozprowadzić zimnym wywarem z grzybów oraz wywarem warzywnym. Dodaj sok z cytryny, doprawić solę i pieprzem. Odcedzone grzyby posiekać i dodać do sosu.

Sos podać na ciepło razem z kaszą jaglaną.

 

 

Posted by | View Post | View Group
Udostępnij:

Dodaj komentarz